miércoles, 22 de septiembre de 2010

BAR BODEGA GELIDA, UN RACÓ GASTRÒNOMIC COM HI HA POCS
BAR BODEGA GELIDA (1946)
Comte d'Urgell, 75 / Xanfrà Diputació
Tel.  934 531 061
Horari: de dilluns a divendres de 6 a 22 h.
Dissabte: de  6 a 16 h / Diumenge i festius: Tancat
Vacançes: a l'agost

IMATGES 
 
Univers de clients: banquers, escriptors, politics, treballadors de la constucció, repartidors, comercials, estudiants, mastreses de casa...., d'ambdós sexes

El Bar Bodega Gelida és d’aquells racons dels quals en queden molt pocs. Regentat per la família Llopart Figueras des de 1946, aquest espai gastronòmic conserva les essències pures de la cuina de casa, a l’antiga.
Joan Llopart i Figueras va aterrar, en d'avui Bar Bodega Gelida, procedent de la localitat barcelonina de Gelida. que dóna nom al local, després d’haver passat una època d’aprenentatge en un bar situat en l’entorn de la Sagrada Família. Des de llavors fa ara 62 anys, l’oferta de plats s’ajusta en un 80% a la que s’oferia en els anys 50 i que propicia que dia a dia, amb esmorzars de forquilla i ganivet, així com els dinars, es mantingui una clientela fidel que omple, en més d'una ocasió al dia, les 56 places que ofereix el local.
L' Albert, fill de Joan Llopart regenta l’establiment i compta amb la inestimable ajuda familiar de la seva dona Luci, la seva germana Teresa i el seu cunyat Josep, als quals cal afegir, un 'zamorano de pro' José i un cuine, del barri, en Santi molt professional, per les hores de més activitat culinària.
En el costat oposat als restaurants amb estrelles Michelín, el Bar Bodega Gelida, una clàssica casa de menjars ofereix un bon nombre de plats potents, avui apartats de moltes cartes, que són la delícia dels que s’apropen a degustar-los.
Sota una decoració amb signes antics i presidida per la passió familiar pel FC Barcelona, fins fa poc va ser la seu de la Penya Cinc Copes, al Bar Bodega Gelida, des de les 6 del matí i fins a les 10 de la nit, es pot demanar pràcticament qualsevol dels plats de d’extensa carta amb una dotzena de primers plats (aquests només a migdia, que varien segons el dia de la setmana) i 28 segons, als quals cal, afegir, desenes d’entrepans, tapes i pastisseria, en aquesta última destaque la qualitat dels seus ‘xuixos’ de crema.
Faves a la catalana, sopa de pagès, llenties estofades, cigrons amb ou dur, verdura o amanida de la casa (molt complerta), són part de l’oferta per obrir el dinar, sense oblidar dimats i dijous la paella, mentre com segons plats destaquen la vedella amb fricandó, el conill amb patates, les mandonguilles amb pèsols, la tripa amb tomàquet, el cap. i pota, el braó, les galtes de porc, sardines, mollets, seito i com a postres un parell de magnífics flams, al costat de la fruita del temps, el music (fruits secs) i els gelats, tot elaborat per la família i d’en Santi, un jove cuiner al front dels fogons.
Els embotits del Bar Gelida son de Can Pistraques, elabora dors de carns de porc des de 1873 a la població tarragonina de La Riera de Gaia i Els Pallaresos, una empresa familiar.
Tot regat pel vi estrella de la casa un Gandesa daurat que fa les delícies, amb porró inclòs, dels comensals que diàriament es donen cita en aquest cèntric racó.
Pels matins abans de l’esmorzar són un bon nombre de clients els que es desperten amb una clàssica barreja (cassalla i moscatell) entretant als fogons van fent el ‘xup xup’ els diferents guisats amb mercaderia encarregades a diari al mercat de Sant Antoni..
Dos espais, un per a 36 comensals, presidit per 7 grans botes en les que s’emmagatzema el vi que també es ven a granel: Gandesa daurat (l'estrella), negre del priorat o blanc de Gelida i un interior per a 20 places.
El preu del plats mes card no arriba als 5€. l?oferta es molt variada i fins i tot es poden demanar  una combinació de gustos: cigrons amb llenties, tripa i cap. i pota, mandonguilles i tripa (jo l'anomeno el plat de la mort), qualsevol combinació és possible, sense oblidar les truites al gust que s’elaboren al moment. amb patates, tonyina, pernil, botifarra, etc.

La Laura, el Alvaro i en José son els encarregats de atendre la sala. Al front l'Albert i Mariluz.

L'ESTRELLA DE LA CARTA
Des de la primera setmana de setembre de 2010, Santi, cuiner de estels i sols, a iniciat petites però importants variacions en els plats clàssic, sense apartar-se de les receptes de la cuina catalana, prepara els dimecres uns peus de porc, immillorables, com ho prova l'acceptació entre els clients que, una vegada provada la nova versió "2.0" s'afanyen a reservar les seves racions. Un plat mereixedor d'un 10.
No és fàcil, en hores punta, asseure’s ja que la norma de la casa és no reservar i donar menjar al primer que arriba sense excepcions. 
Només alguns privilegiats poden accedir al menjador interior, al costat dels fogons en el que la família realitza els seus menjars i prepara plats i entrepans. No se n’ha de demanar més del que hi ha i la veritat és que hi ha molt. Si un dia algú es dediqués a servir en una taula amb estovalles i en un d’aquests plats grans que s'utilitzam els grans cuiners, l’oferta gastronòmica que ofereix el Bar Bodega Gelida, no dubto que el preu de la carta podria multiplicar-se per tres.

No hay comentarios: