sábado, 4 de octubre de 2008

LA BODEGA d'EN RAFEL, UNA ILLA A L'EIXAPLELA BODEGA D'EN RAFEL
(Abans TERRA ALTA)
Manso, 52 - 08015 Barcelona
Tel. 934 425 624
Horari:
De dilluns a divendres: de 6 a 21 h
Dissabtes: 6 a 15,30
Diumenge: tancat

L’any 1962, de records blancs per a la capital de Catalunya, a causa de la gran nevada, que va paralitzar durant dies la ciutat, des de la població tarragonina de Batea (Terra Alta) va arribar a Barcelona una família amb l’objectiu d’eixamplar el seu horitzó.
Van obrir un bar en el local d’una antiga orxateria al que van posar per nom, el de la seva comarca la Terra Alta.
En ell servien els forts vins de Batea i aviat van tenir una clientela fidel.
Avui aquell espai gastronòmic ho regenta en Rafel el marit de la filla d’aquella família al que acompanya Guillem en la barra i les taules, mentre en Manuel s’encarrega dels fogons.
En Rafel nat a les comarques de Lleida, al Pallars no oblida els seus orígens tot i adaptares a la arrel tarragonina del espai.
Sense molts canvis físics el Bar, després d’uns petits canvis s’ha retolat com 'La Bodega d’en Rafel' un canvi simbòlic ja que el que importa no ha variat.
Curiosa una de les parets del local cobertes per una ceràmica en la qual s’explica, en imatges, part de la vida del gentilhome El Quixot de la Manxa, ves a saber perquè.
Al costat del vi, de diferents denominacions, que se serveix de totes les formes possibles, cada dia Manuel prepara un parell o tres de plats per la clientela.
El proper mercat de sant Antoni, el mes antic de la ciutat, es el proveïdor del queviures pel rebost de la Bodega.
Rafel té molt clar que sota els seus 5 barrils de roure el més important són els 'habituals' aquells que confien en ell cada dia.
Les set taules per a unes 30 places, més la barra, en la qual cal romandre dempeus, es poden degustar anxoves, tripa, peus de porc, cloïsses..., junt dels tres o quatre plats del dia al costat dels vins de taula i D.O., o el vermut de Batea.
"Aquí no es reserven taules" diu sempre en Rafel i a més el que arriba per primera vegada han de saber que cal adaptar l’estómac al que aquell dia Manuel a cuinat amb la seguretat que ho fa amb l’afecte necessari perquè amb els plats que serveixen, entre 3 i 3,50 €, ens llepem els dits.

No hay comentarios: