domingo, 5 de octubre de 2008

CAN ROS, EN EL TOP DELS PLAER DE CULLERA I FORQUILLA
CAN ROS (1970)
Roger de Flor, 303
- 08025 Barcelona
Tel. 934 571 980
Horari: De diumenge a divendres de 7 a 24:00h. Tanca el dissabte.
Capacitat: Unes 70 places (44 assegudes amb les 11 taules de l’interior del local, amb dos espais i 12 a les tres taules del carrer). La resta a la barra.

Natiu i militant de la 'República Independent de Gràcia', vaig conèixer Can Ros en els meus anys mossos quam l’economia, no em permetia extres. La veritat és que, en aquell temps, com avui, és un dels racons d’aquells que es denominen "de tota la vida", amb gent del barri i una cuina senzilla, sense “estrelles” però 'agraciada' de les que no es pot un oblidar i que sempre et 'crida'.
En aquell temps, parlo dels anys 60, els calamars a la romana de Can Ros competien amb els que se servien en un altre local gracienc, el Candanchu, situat a la Plaça del Rellotge (Rius i Taulet).
El local és acollidor, tot i que per al meu gust sobra d’espectacular televisió. L’Esteve Ros, el cap de la família i el seu fill Cristian, s’encarreguen del servei de barra i taules, mentre als fogons està la mestressa i una ajudant, elaboraran els plats, amb passió, seguin la tradició de la casa.
Recordo que desprès de molts anys d’absència, allunyat de la meva República, per variats motius, vaig tornar a ‘Cal Ros’, ( a mi m’agrada dir Cal Ros no Can Ros), amb el meu amic Joan. La intenció era cruspir-nos un dels més de mig centenar d’ entrepans que ofereix, objectiu que, amb el senyor Ros es fa fer totalment impossible.
La seva eloqüència i la seguretat de que, el que ofereix es un bon producte i una millor elaboració , es van encarregar, com ho segueix fent sempre que el visito, de treure’ns del cap lo de l’entrepà i va començar a decidir ell que anàvem a prendre.
Unes banderilles (oliva + anxova + pebrot + pepinillos) d’excepció, els millors calamars a la romana del Món Mundial (només els diumenges perquè es conscient que la qualitat te un preu), l’orella, les braves, els bunyols de bacallà, els cargols, el pop, les patates braves o amb all i oli, peus de poc, pinxos, ronyons al xerès, salpicó de marisc, sardines amb escabetx, la sèpia, truita al all i julivert, truita de patates, l’orella i el morro de porc, cap i pota, el menjar fred rus, l’ou farcit, musclos, la tonyina amb maionesa, les mandonguilles, les bombes, escopinyes, el seitó amb vinagre i l’estrella el bacallà, etc., etc., tot regat amb un vermut de la casa (dels que treuen el singlot), amb el reglamentari sifó, la cervesa (rosa o negra, d’ampolla o millor de barril) o el vi d’una de las sis botes de roure, , encara amb servei, de les onze que penjant sobre el taulell, des de que l’any 1970 es va obrir el local.
No hi ha res en Cal Ros que mereixi rebuig, tot el que en la gran vitrina de la barra s’ofereix, i més que guarda amagat, diuen mengeu-me.
Ningú dels molts que e enviat a Cal Ros, ha sortir indiferent i tots, absolutament tots, han tornat i han practicant el boca – orella, satisfets de saber que qui ho provi l’hi agrairà

No hay comentarios: